Látnivalók

Sóstó ZOO

A többszörösen díjazott Nyíregyházi Állatpark az Aventinus Hoteltől néhány perc sétára, egy 30 hektáros tölgyerdőben található, ahol 500 faj 5000 egyede él természeteshez közeli kifutókban. Ahol csak lehet, a rácsok helyett csupán szárazárok vagy vizesárok választja el a vendégeket az állatoktól. Ha ide betérünk, valóban úgy érezzük, hogy vadregényes tájakon kalandozunk. Az itt lakó, ritkaságszámba menő állatokat, mint a szumátrai tigrist, a komodói varánuszt vagy az indiai orrszarvút kontinensenkénti felosztásban tekinthetjük meg, így igazi Föld körüli kirándulást élhetünk át.

 
Látnivalók

Aquarius Élményfürdő

Az 1,7 hektáros fürdőkomplexumban hullámmedence, csúszdák (kamikaze, családi, óriás-, black hole, verseny- és elefántcsúszda), vadvízi sodrófolyosó, gyermekmedencék, inka romtemplom, kincses sziget is megtalálható.Ha élményekre vágyik, itt mindent megtalál! Lecsúszhat a kamikaze csúszdán, kipróbálhatja a hullámmedencét és a vadvízi sodrófolyosót is! A Gyermekvilág igazi dzsungel. Kalandozzon a liánok és az inka birodalom letűnt kincsei között Jack Sparrow kapitány kalózhajóján! Ha a termálvizeket kedveli, úgy igazi regenerálódást ígér a Termálvilág, melynek jódos-brómos gyógyvizében pihenhet és gyógyulhat.

 
Látnivalók

Sóstói Múzeumfalu

Magyarország legnagyobb regionális szabadtéri múzeuma egy igazából soha nem létezett falu mását mutatja be. A múzeumfalu egy 19. századi falusi környezetbe repít vissza, ahol megismerheti, hogyan éltek a szegény- és középparasztok, illetve a kisnemesek abban az időben, mivel foglalkoztak, mit ettek, milyen népszokásaik voltak. De beülhet a régi iskola padjaiba is, végig sétálhat a műhelysoron, mely bemutat többek között egy régi kovácsműhelyt, borbélyüzletet vagy betérhet a falu központjában található fakazettás templomba is. Ismerje meg Szabolcs-Szatmár-Bereg megye pálinkakultúráját, a három eredetvédett gyümölcspárlatát: a szabolcsi alma, a szatmári szilva és az újfehértói fürtös meggy pálinkát! A múzeumfalu szomszédságában található Pálinkaház helyszínt biztosít kiállításoknak, ismeretterjesztő előadásoknak, valamint céges rendezvényeknek is.

 
Látnivalók

Nyíregyháza belvárosa

A város történelmét dióhéjban összefoglalva elmondhatjuk, hogy a régészeti kutatások szerint a X. századtól lakták a város területét. Ennek ellenére a viszonylag fiatal települések közé soroljuk, hiszen az igazi változások a XVIII. századra tehetőek. 1753-ban érkeztek azok a szlovák telepesek, mai szóhasználattal tirpákok, akik a hétköznapokon a város körül ún. bokortanyákban éltek, sajátos településszerkezetet kölcsönözve így a városnak. A nyíregyháziak életének legfontosabb eseménye az 1824-es örökváltság volt, amikor a földesúri joghatóság alól megváltották magukat, ennek nyomán 1837-ben Nyíregyháza megkapta a városi rangot. Ma egy pezsgő életű, hangulatos és szép város fogadja vendégeit. Parkok, terek, hatalmas zöldterületek, modern és régi épületek alakítják a városképet, melynek sikerült megőriznie régi meghitt hangulatát. A város híres szülötte, Váci Mihály így jellemezte a belvárost: „…nem történelmi város. Nem fűződnek nevéhez csaták, békeszerződések, nincsenek nagy számmal történelmi nevezetességei, régi műemlékei királyi lábnyomokkal…”, de szépsége és hangulata magával ragadja az ide látogatót. A centrumban található Kossuth tér díszburkolata a bolygókat megformáló kilenc kör alakú mozaikkal a Naprendszert jelképezi. A tér legmeghatározóbb épülete a Benkó Károly tervezte Városháza. Az árkádos bejáratú, reneszánsz hangulatú, eklektikus épület 1872-ben épült. A tér közepén emelkedik Kossuth Lajos emlékműve, melyet Bethlen Gyula készített. A pár perc sétára található Hősök terén álló impozáns épület, az eklektika és a historizmus jegyeit ötvöző Megyeháza, Alpár Ignác munkája. A homlokzat két fülkéjében Kallós Ede alkotásai, Szabolcs vezér és István király, a díszudvaron gróf Lónyay Menyhért (1871-72) és Kállay Miklós (1942-1944) – a megye szülöttei – egykori miniszterelnökök szobrai találhatók.

 
Látnivalók

Sóstógyógyfürdő

Az Aventinus Hotelnek is otthont adó városrész Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő. A hely, ahol nincsenek távolságok, mert minden látnivaló egy karnyújtásnyira elérhető! Park, amely Sóstó múltjáról mesél 100 éve még a tópartig ért az erdő, de erre már csak egy-egy vén tölgy emlékeztet. A park mai formáját 1912-ben nyerte el. Bejáratának az 1927-ben Dienes István által tervezett Székelykapu tekinthető. Sóstógyógyfürdő a városközponttól alig 6 kilométerre található gyógyvizéről híres fürdőhely, mely a várost övező tölgyerdő szélén, a szikes vizű tó körül fekszik. A tóban nemcsak fürdőzni, hanem csónakázni, vízibiciklizni és horgászni is lehet, valamint a sportkedvelők rekortánpályán élhetik ki futás iránti szenvedélyüket. Sóstói-tó – amely vizének már Mátyás király idejében gyógyerőt tulajdonítottak A Mátyás korában még Igrice néven ismert tó, jó pár évszázaddal később lett csak Sóstói-tó. Új nevét a magas nátriumsó- és sziksótartalmának köszönhette. A nyáron a tó partjára lerakódott sziksóból szódát állítottak elő, amely ebben az időben sokkal jövedelmezőbb volt, mint a tó gyógyhatású vize. Felismerve a tó kedvező élettani hatásait, az 1800-as évek elején a mai Hotel Fürdőház helyén egy négy tölgyfakádból álló fürdőházat építettek. A vendégek a tó, üstökben melegített vizében fürödtek. A kádakat az idő folyamán márványra cserélték. A ma látható patinás épület Pazár István tervei alapján épült, 1911-ben. A szerelmesek szigete A tó medrét többször rendezték, s így jött létre a ma is látható sziget. Azt beszélik, hogy a szigeten egykor egy hangulatos vigadó állt, élő zenével, tánccal, ezért ott mulatott a fiatalság krémje. Mígnem az egyik nyári éjszakán szinte a semmiből egy nagy vihar keletkezett és a mulatót belesodorta a tóba. Azok a fiatalok, akik épp ott töltötték az estéjüket, a zenészekkel együtt belefulladtak a vízbe. A mai napig néha hallani lehet egy halk hegedűszót a víz alól.

 
Látnivalók

Sóstói zenélő szökőkút

Látványos showelemekkel robbant be a köztudatba a nyíregyházi zenélő szökőkút. Az élményfürdő előtt, mintegy 500 négyzetméteres vízfelületen, hang-és fényeffektekkel nyűgözi le az arra sétálókat. A szökőkút ismert slágereket játszik, ezzel azonnal a felnőttek és gyerekek kedvencévé vált. A vízjáték a zeneszámok ritmusát követi: többek között Erkel Ferenc klasszikusok, Queen slágerek, mese- és filmzenék, valamint magyar könnyűzenék is felcsendülnek. A szökőkút Európában is ritkán látott, dinamikus vízképet képes megjeleníteni, így például Nyíregyháza turisztikai városfilmjét is láthatjuk a vízpárán kirajzolódni. A szökőkút szezonálisan – az időjárási körülményeket figyelembe véve – tavasztól őszig működik az Aquarius Élményfürdő előtti parkban.

 
Látnivalók

Nyíregyháza templomai

Öt nagy felekezet öt nagy temploma – mindez sétatávolságra a gyönyörű nyíregyházi belvárosban! A mindennapok rohanásában gyakran észre sem vesszük, hogy számos felekezet templomai mellett haladunk el nap mint nap, melyek nemcsak vallási szempontból, de művészeti, esztétikai és várostörténeti értékeik miatt is jelentősek. Mesélnek nekünk a régi város történetéről, az akkor élt lakosságról, és megcsodálhatjuk azt az ezernyi apró kis részletet, amellyel alkotóik felruházták őket. Fedezze fel templomainkat: • Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház (római katolikus templom) – a bíboros adománya • Evangélikus templom és a titokzatos aranygömb • Református templom az egyszerűség és romantika jegyében • Görög katolikus templom - ikon és liturgia • Zsinagóga – a környék legnagyobb működő imaháza

 
Látnivalók

Tuzson János Botanikus kert

Látogass el a kalandos kertbe! 5,6 hektáros területen több mint 2500 növényfajta él, a világ szinte minden tájáról. A varázslatos kert a Sóstói-erdő szomszédságában, a Nyíregyházi Egyetem mellett található. Üvegházaiban megtalálhatóak a trópusi területek növényei, orchideák, pálmák, kaktuszok, termő banán, különleges ritkaságok, mint például a rovarfogó növények vagy az amazonasi tündérrózsa, melynek szépségében mindenki gyönyörködhet. A szabadföldi területükön az egynyári virágok pompája, a japánkert, a sziklakert, a fenyves-rododendron nyújt felejthetetlen látványt. A Rózsakertben a világ 200-féle rózsájából 104 fajta, közel 1800 tő pompázik nyáron.

 
Látnivalók

Máriapócs – a nemzeti kegyhely

Több százezer zarándok és turista keresi fel minden évben a csodatevő „könnyező Mária-ikont” Máriapócson. Érdemes ellátogatni a barokk templomba, ahova II. János Pál pápa is elzarándokolt, kiszakadni a mindennapok gondjaiból, s kicsit elcsendesedni a gyönyörű ikonosztázion előtt.

 
Látnivalók

Nyírbátor

Ismerd meg Te is a Báthori család legendáit, látogass el a Báthori várkastélyba! Majd térj be a Báthoriak által építtetett gótikus templomokba, a templomtoronyból vess egy pillantást a középkor egyik meghatározó településére.

 
Látnivalók

Tokaj – a világhírű borvidék

Csak egy félóra távolság Nyíregyházától a tokaji borok hazája, melyet kényelmesen megtehetsz akár biciklivel is a kiépített kerékpárúton! Kóstold meg a világhírű tokaji borokat, és ismerd meg az aszúkészítés fortélyait!

 
Látnivalók

Kállósemjén – Magyarország egykori miniszterelnökének otthona

Látogass el a Csipkerózsika-álomból felébresztett Kállay-kúriába, amely a korabeli életérzést idézi. Kipróbálhatod a Kállay Miklós miniszterelnök által is használt eredeti Ford A-modellt is!

Telefonszámunk

+36 (42) 506 500

Hívjon minket.

Aventinus Hotel

Online foglalás